Güncel
“Memur-Sen ve Bahreyn İşçi Sendikaları Özgür Konfederasyonu Arasında Sosyal Diyalog ve Toplu Sözleşme Eğitim Semineri Gerçekleştirildi”
Akademik sendikacılık anlayışıyla Türkiye özelinde ve Uluslararası alanda çalışmalar yürüten Memur-Sen ve Bahreyn İşçi Sendikaları Özgür Konfederasyonu (BFLUF) arasında ‘Sosyal Diyalog ve Toplu Sözleşme’ başlıklı eğitim semineri düzenlendi. 3 gün süren seminerde sendikacılığa ilişkin çeşitli konular ele alındı.
İstanbul’da gerçekleştirilen seminerin açılış oturumunda Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Hacı Bayram Tonbul, Mehmet Bayraktutar ve Mehmet Emin Esen katıldı.
Programda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “ Örgütlü yapılar bir şeyleri değiştirme potansiyeli olan yapılardır. Bizim herkesten daha çok çalışmamız lazım. ‘Adil dünya’ kavramı insanların kulağına bir slogan gibi geliyor ancak biz bunun hakikat olması için emek veriyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda dünyadaki emek örgütleriyle eğitim üzerine işbirliği anlaşmaları gerçekleştiriyor ve bir dayanışma mücadelesi verme zemini oluşturuyoruz. Sorunlarımızı küresel çerçeve boyutuyla tartışarak açlık, yoksulluk, tekelleşme ve savaşlar karşısında örgütlü gücümüzle neler yapabileceğimizi belirlemeye çalışıyoruz. Bu nedenle ben bu tür programları, sendikal mücadeleyi artırmasıyla beraber ortak meselelerimize yönelik sorunların çözümü için oldukça önemli görüyorum. Memur-Sen olarak biz yakın coğrafyamız olan Arap coğrafyasından Balkanlara, Türki Cumhuriyetlerden Latin Amerika’ya, Avrupa’dan Afrika’ya varana kadar birçok alanda eğitim işbirliği anlaşması gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Yalçın, gerçekleştirilen seminerde sosyal diyalog ve toplu sözleşme konularının uzmanlar eşliğinde görüşülüp olaylara farklı bir bakış açısı kazandırmanın önemli olduğuna vurgu yaparak, “ Memur-Sen olarak geçtiğimiz Ağustos ayında son derece önemli bir toplu sözleşme dönemini geride bıraktık. Örgütlü gücümüzle birçok zorluğa rağmen çeşitli kazanımlar elde ettik. Bu kazanımlar yıllar boyu gelen tecrübe ve bilgi birikiminin sendikal güç ile birleşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Konunun uzmanları, yıllarca çalışma hayatı içerisinde yer alan hocalarımız, sendikada yıllarıdır emek veren arkadaşlarımız burada. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak sendikal hafıza anlamında bizleri daha da ileriye taşıyacak olan bu seminerin toplu sözleşme başta olmak üzere birçok alanda taraflara fayda sağlayacağına inanıyorum” ifadelerine yer erdi.
Sendikal Faaliyetleri Geliştirmek Önemli
BFLUF Başkanı Yakup Yusuf Muhammed ise Memur-Sen’in sosyal diyalog ve toplu sözleşme gibi konularda sendikal tecrübelerini paylaşma adına kendilerini konuk ettiği seminerin Bahreynli sendikacılar için önem arz ettiğine değinerek, “Memur-Sen’ i uluslararası sendikacılıkta öncülük yaptığı ve mazlum coğrafyalarda insanların haklarını savunduğu için tebrik ediyorum. Uzun zamandır ikili işbirliğinde bulunuyoruz. Memur-Sen’in sendikal alan ve toplu sözleşmedeki tecrübelerinden faydalanabilmek için bu eğitimi talep ettik. Bahreyn sendika liderlerinin katıldığı bu programı ülkemizdeki sendikal faaliyetleri geliştirmek adına önemli görüyorum” şeklinde konuştu.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mehmet Emin Esen, “Memur-Sen olarak uluslararası işbirliğini önemsiyoruz. Bu kapsamda 5 kıtada yüzlerce farklı emek örgütü ile iletişim halindeyiz. Daha önce Türkiye’nin ev sahipliğinde sendikacılık eğitimleri ile geleceğin sendikacılarını yetiştirme noktasında katkı sağladık. Şimdi de sizlerle tecrübe paylaşımında bulunmak, sendikacılığın geleceğini tartışmak ve yeni paradigmalara karşı işbirliği zeminimizi güçlendirmek için bu eğitim seminerinde birlikteyiz. İnanıyorum ki bu eğitim semineri sizlerle aramızdaki işbirliği ve ortak çalışma iradesi için güzel bir başlangıç olacak” ifadelerine yer verdi.
Açılış oturumunun ardından Prof. Dr. Mete Gündoğan’ın sunumunu gerçekleştirdiği “Küresel Ekonomik Sistem ve Geleceği” başlıklı eğitimde dünyada pandemiyle birlikte değişmekte olan ekonomi ele alınırken, Prof. Dr. Erdinç Yazıcı tarafından gerçekleştirilen “Küreselleşme Ve Sendikacılık” başlıklı sunumda sendikaların yerel ve küresel mücadele alanları ve işbirliği fırsatları tartışıldı.
Eğitimin ikinci gününde Dr. Kürşat Tutar tarafından gerçekleştirilen “Türk Sendikal Hareketi ve Toplu Sözleşme” başlıklı sunumda Türkiye’deki sendikal tecrübeler ele alınırken, Hizmet İş Sendikası Eğitim ve Sosyal İşler Daire Başkanı Uzm. Fatih Mehmet Bakırtaş’ın gerçekleştirdiği “Sosyal Diyalog Ve Üçlü Yapı” başlıklı sunumda sendikalar ve sosyal diyalog mekanizmaları tartışıldı.
Eğitim son gününde ise Doç. Dr. Fatih Öztek tarafından gerçekleştirilen “Sendikal Mücadelede Gelecek Stratejileri” başlıklı sunumda emek örgütlerinin değişen dünyada alması gereken pozisyonlar ve faaliyetleri masaya yatırılırken Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul tarafından gerçekleştirilen “Memur Sendikacılığı Ve Memur-Sen’in Kazanımları” başlıklı sunumda kamu görevlileri sendikacılığı ve Memur-Sen’in kazanımları konuşuldu.
Seminerin kapanış konuşmasını Mehmet Bayraktutar gerçekleştirdi. Sendikal faaliyetler ve akademik çerçevede değerlendirildiğinde programın son derece verimli geçtiğine vurgu yapan Bayraktutar, “Burada üç gün boyunca sosyal diyalog ve toplu sözleşme alanında kendisini ispatlamış isimler bizlere tecrübelerini ve bilgi birikimlerini aktardı. Memur-Sen olarak bu tür faaliyetler gerçekleştirmeye devam edecek, sendikal tecrübelerin küresel boyutlarda paylaşılması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.