Güncel
Kadınlar Komisyonundan Mobbingle Mücadele Çalıştayı
Memur-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından düzenlenen Çalışma Hayatında Mobbingle Mücadele çalıştayı Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Alanında uzman kadın akademisyenlerin katıldığı çalıştayda kadın çalışanların karşılaştığı sorunlar ve mobbingle mücadele konusu masaya yatırıldı.
Kamu başta olmak üzere çalışma hayatındaki tüm kadınların haklarının korunması ve taleplerinin karşılanması örgütlü mücadelesini sürdüren Memur-Sen Kadınlar Komisyonu tarafından, kadınların sosyal hayata tam, eşit ve etkin şekilde katılabilmesi yönündeki farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen Çalışma Hayatında Mobbingle Mücadele Çalıştayı Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Aralarında profesör, doçent ve araştırma görevlilerin bulunduğu kadın akademisyenlerin yer aldığı çalıştayda çalışma hayatında kadın çalışanların karşılaştıkları zorluklar ve mobbing masaya yatırılırken çözüm önerileri de konuşuldu.
Çalıştayda konuşan Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın Memur-Sen Kadınlar Komisyonu’nun tüm Türkiye’de en büyük kadın örgütlenmelerinin başında geldiğini ifade ederek “Bizler emek mücadelemizde insanı odaklayan yaklaşımı benimsemekte; bütün çalışmalarımızda haklarda ve fırsatlarda eşitliği, sorumluluklarda adaleti öne çıkarıyoruz. Bu bağlamda iş ve aile hayatı uyumu sorunları, kadının analık haklarının korunması, kadınları karar mekanizmalarında yer alması ve iş yerlerinde şiddet ve mobbingin önlenmesi konularına odaklanarak sorunların çözümü için kapsamlı bir mücadele veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Memur-Sen’in kadın kamu görevlilerinin pek çok sorununa çözüm kazandırılmasında öncülük ettiğini, süt izni ve doğum izni gibi özlük haklarının topu sözleşme ile iyileştirildiğini vurgulayan Aydın, kadınlar için daha iyi bir çalışma hayatının mümkün olduğunu söyledi.
“Şiddetin nedenlerine odaklanmak gerek”
Kadın yönelik şiddet konusuna da değinen Aydın, “Şiddet çok katmanlı ve toplumsal bir sorun olup esasen kadına indirgenmeden ele alınmalıdır. Şiddeti cezalandırmak kadar şiddeti açığa çıkaran kök nedenlere odaklanmak da önemlidir. Nitekim şiddetle yapısal ve topyekûn mücadelenin yolu öncelikle yoksulluk, işsizlik, eğitimsizlik ve bağımlılıklarla mücadeleden geçmektedir. Çalışma yaşamındaki şiddet ve toplamsal yaşamdaki şiddet birbiriyle doğrudan bağlantılıdır. Çalışma yaşamında şiddet bitirilmeden toplumsal yaşamda şiddet sonlandırılamaz” şeklinde konuştu.
Mobbingin çalışma yaşamı ve çalışanların sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Aydın, “Mobbingin önlenmesi ve mobbingle etkin mücadele edilmesi, çalışma barışı ve toplumsal yaşam için elzemdir. Bu bağlamda çalıştayımızın amacı; akademik birikimi topluma yaymak, akademik ve sendikal birikimi birleştirmek, sosyal diyalog mekanizmalarını artırmak, çalışma yaşamı terörü mobbinge karşı somut çözüm önerileri ortaya koymak, ortaya çıkan önerileri politika yapıcılara ulaştırmak ve akademinin karar mekanizmalarına etkisinde sağlam köprüler kurmaktır” diye konuştu.
Aydın’ın konuşmasından sonra devam eden çalıştayda kadınların karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Süt izni, ücretli ve ücretsiz doğum izninin artırılması, kadınların çalışma hayatından kopmaması için yarı zamanlı çalışmanın yaygınlaştırılması, çocuk sahibi kadın çalışanların verimliliğini ve iş huzurunu artırmak için kreş ve gündüz bakımevi sayılarının artırılması, okul öncesi kontenjanların artırılması gibi çözümlerin masaya yatırıldığı çalıştayda mobbingle etkin mücadele için toplumsal farkındalığın artırılması ve ilgili kanunların revize edilmesi üzerine görüşler yer aldı.