Güncel
Genel Başkan Ali Yalçın, Türkiye Maarif Vakfı 8.Ülke Temsilcileri Toplantısında Konuştu
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen “8. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’na katıldı.
Türkiye Maarif Vakfı Tarafından düzenlenen 8. Ülke Temsilcileri Toplantısı geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Memur-Sen İstanbul İl Temsilcisi Talat Yavuz, Şube Başkanları, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Başkan Vekili Osman Nuri Kabaktepe ve Mütevelli Heyeti Üyesi Selim Cerrah, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çaltılı katıldı.
Konuşmasında, emek dünyasının yaşanan hızlı dönüşümden önemli ölçüde etkilendiğini belirten Yalçın, Teknolojik ilerleme ve dijitalleşme, küresel ısınma, çevre kirliliği, göç, açlık, savaşlar ve işsizlik gibi etkenlerin ekonomik düzeni etkilemesi sonucu endüstriyel ilişkilerin kapsamı ve formu sürekli değişmektedir. Bunun sonucu olarak çalışma hayatına ilişkin yeni kavramlar, yeni tehditler ve fırsatlar karşımıza çıkmaktadır. Ekonomi dünyasında yaşanan hızlı değişimler emek piyasasını doğrudan etkilemektedir.” dedi.
Sendikaların ekonomik gelişmelerin doğuracağı sonuçları öngörerek, gerekli önlemlerin alınması için çeşitli mekanizmaları işlettiklerini, bu değişimlerin olumsuz etkilerini minimize ederek tehditleri fırsata çevirebilme noktasında etkin bir rol aldıklarını ifade eden Yalçın, “Memur-Sen olarak bizlerin de hem dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek hem de uluslararası tecrübeyi içe, Türkiye’nin tecrübelerini de dışarıya aktarmak için küresel düzeyde her zamankinden daha fazla diplomasi yürütmesinde büyük yarar bulunmaktadır.” diye konuştu.
Memur-Sen Konfederasyonu olarak özellikle son dört yıldır uluslararası emek arenasında çok yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Yalçın, “Bu kapsamda emek ve çalışma hayatına ilişkin birçok uluslararası organizasyona katılım sağladık. Çok sayıda ülkede temaslarda bulunduk. Türkiye’de uluslararası düzeyde çalışma hayatına ilişkin birçok sempozyum, konferans, çalıştay ve eğitim programına ev sahipliği yaptık. Birleşmiş Milletler’den sonra dünyadaki en büyük uluslararası toplantıları organize eden bir yapı haline geldik.” şeklinde konuştu.
“Tüm uluslararası faaliyetlerimizi yürütürken, temel ilkelerimizi esas alarak sendikal ilişkilerde önde olmak yerine, yan yana yürümek ve tecrübelerimizi paylaşmak ana ilkesiyle ilerlemekteyiz.” diyen Yalçın, “Sendikal dayanışmaya, güçlü olanın zayıf olanı baskıladığı değil, karşılıklı dayanışma ve işbirliği çerçevesinde eşit bir ilişki olarak bakıyoruz. Bu çerçevede ortak eğitim ve paneller yapmak, ortak sorunlarımızı tartışarak ortak çözümler bulmak ana hedefimizdir. Memur Sendikaları Konfederasyonu olarak Türkiye’de elde ettiğimiz sendikal bilgi ve birikimi yurtdışındaki partnerlerimiz ile paylaşmayı ve onlardan da emek mücadelesi alanında yeni deneyimler elde etmeyi önemsiyoruz.” dedi.
Kamu görevlileri sendikacılığında yetkili konfederasyon sıfatına sahip olan Memur-Sen’in; Türkiye’de sahip olduğu etkili temsil gücünü, örgütlenme, toplu pazarlık ve emek mücadelesindeki birikimini, emeğin küresel dayanışması perspektifi ile yurt dışında da paylaşıma açık hale getirdiğini söyleyen Yalçın, iş ve güç birliği platformları oluşturmak amacıyla 2016 yılından bugüne, dış ilişkiler noktasında kapasite, potansiyel ve hedef artırımı perspektifi ile çalıştıklarını belirtti.
“Dünyada ve Coğrafyamızda Yaşananlar Ülkeler Arası Dayanışma ve Paylaşımın Önemini Arttırıyor”
Dünyada ve özellikle coğrafyamızda yaşanan olayların her alanda ülkeler arası dayanışma, bilgi ve tecrübe paylaşımının önemini ortaya koyduğunun altını çizen Yalçın, “Bu nedenle çeşitli ülkelerden konfederasyon, sendika ve diğer uluslararası emek örgütleriyle temas halinde olarak, imzaladığımız ikili işbirliği anlaşmaları ile kalıcı işbirlikleri tesis etmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Memur-Sen’in 2016 yılından bu yana dış ilişkiler faaliyetlerini özetleyen Yalçın, Memur-Sen Konfederasyonu’nun 2016-2019 yılları arasında 5 kıtada yaklaşık 127 farklı ülkede 300’den fazla emek örgütü ve konfederasyonla ilişkiler kurduğunu, 98 farklı ülkede çok sayıda emek örgütü ziyaret ettiğini, 187 Konfederasyon ve 13 bölgesel emek örgütü ve 78 Eğitim Sendikası ile İkili İşbirliği Protokolleri imzaladığını ve 127 farklı ülkeden 300’den fazla emek örgütü ve konfederasyon ile 800 civarı sendikacıyı Türkiye’de kabul ettiği bilgisini paylaştı.
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın ayrıca emeğin küresel dayanışması perspektifi ile Memur-Sen’in yaptığı uluslararası programlar hakkında da paylaşımda bulundu. Yalçın, Memur-Sen Konfederasyonu, 2016-2019 yılları arasında, Türkiye’de, katılımın çok yüksek olduğu birçok uluslararası faaliyet düzenlediğini ifade ederek “Uluslararası Sendikalar ve Mesleki Örgütler Konferansı: “Kudüs İçin Hep Birlikte”, “İslam Dünyasında Sendikacılık” Uluslararası Sempozyumu, Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Çalıştayı, “Uluslararası İlkeler ve Toplu Sözleşme Uygulamaları Bakımından Türkiye’de Kamu Görevlileri Sendikacılığı” Uluslararası Sempozyumu, “İnsan, Emek ve Küresel Rekabet” Uluslararası Kongresi, “İşin Geleceği: Tehditler ve Fırsatlar” Uluslararası Konferansı, “Küreselleşme Eğitim Ve Sendikalar” Uluslararası Sempozyumu, 8 dönemi geride bırakan Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Eğitim Programı, düzenlediklerini söyledi. Memur-Sen’in işbirliği ve çalışmalarında çok sayıda sendikacının Memur-Sen sayesinde Türkiye’yi tanıdığını ve yanlış algılarından kurtulduğunu belirten Yalçın, Memur-Sen’in uluslararası bir emek hareketi vizyonu ile çalışmalarına devam edeceğini vurgulayarak sözlerini noktaladı.
Toplantının sonunda Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Başkan Vekili Osman Nuri Kabaktepe Memur-Sen Genel Başkan Ali Yalçın’a günün anısına plaket takdim etti.
Genel Başkan Yalçın’dan önce ise Memur-Sen Dış İlişkiler Uzmanı Osman Özcan da Memur-Sen Dış İlişkiler Biriminin çalışmalarına yönelik bir sunum gerçekleştirdi.