Güncel
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Basın Mensuplarının Sorularını Yanıtladı
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen’e bağlı 6 sendikanın sunduğu tekliflerin müzakere edileceği toplantı öncesinde basın açıklaması düzenledi.
Genel Başkan Ali Yalçın yaptığı açıklamada, komisyonlarda gerçekleştirilen tasnif sürecinin toplu pazarlık sürecinin dışına çıkarılması gerektiğini ifade etti.
5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında gerçekleştirilecek olan 6 hizmet kolu tekliflerinin müzakeresi öncesi Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yalçın süreç ve tekliflerin sayısıyla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.Bugün 275 Teklif Ele Alınacak
Ali Yalçın, bugün, 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında komisyon çalışmalarının devam ettiğini ve tasnif edilmiş olan maddelerin tekrar gözden geçirileceğini ifade etti.
“Eğitim-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Büro Memur-Sen, Bem-Bir-Sen, Birlik Haber-Sen ve Kültür Memur-Sen’in hizmet kollarındaki konuları gözden geçireceğiz” diyen Yalçın, komisyonda 393 teklifin görüşüldüğünü, bunların 118’inin kapsam dışı olarak ayrıştırıldığını böylelikle bugün 275 teklifin ele alınacağını ifade etti.
Yalçın şöyle devam etti:
“Masaya biz 657 teklifle geldik, bunların 126’sı 4. Dönem Toplu Sözleşmede olan aynı şekilde korunmasını teklif ettiğimiz maddeler. Bununla birlikte komisyon çalışmalarında bazı yasal düzenlemelere kavuşan boyutlarıyla gelinen son çerçevede masaya gelen toplam teklif sayısı 652 maddeye dönüşmüş durumda. Masada 578 tanesinin görüşülmesi konusunda uzlaşılmıştır. Geriye kalan 74 teklif konusunda ise ‘masanın kapsamındadır ya da değildir’ tartışması yaşanmıştır. Biz bunların masada görüşülmesi için elimizden geleni yapacağız. Kapsam dışı diye bir şey olmaz, sorunların çözüm merci burası.”
Tasnif ve Komisyon Süreci, Toplu Pazarlık Sürecinin Dışına Çıkarılmalıdır
Süreç hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yalçın, toplu Sözleşmenin başlangıcından bu yana şimdiye kadar komisyon çalışmalarının tamamlanmış olduğunun altını çizerek, şimdiden sonra ise komisyon raporlarının sunumu ve bayram sonrası da tekliflerin müzakere kısmının işleyeceğini kaydetti.
“Masada tasnif süreci komisyon süreci, toplu pazarlık sürecinin dışına çıkarılması yerinde bir karar olacaktır” diyen Yalçın, “1 Ağustos itibariyle Toplu Sözleşme süreci başladığında komisyon çalışmaları bitmiş olarak masanın başlaması kamu görevlilerinin sorunlarının çözümü için etkin bir fırsat sunacaktır. Yoksa teklifleri 24 Temmuz’da sunduk, 24 Temmuz’dan 1 Ağustos’a kadar geçen süreç boşa geçmiş olacaktır. Bundan sonraki süreçte masada bir araya gelip tekliflerimizi tasnif etmeye çalıştığımızda şu ana kadar olan süreçte mutfakta sadece tasnif süreci işlemiştir. Bu süreç, müzakere ve teklif sürecini kısaltmıştır. Bayramdan sonra da 5 hizmet kolunun görüşmeleri var. Peşinden de ilk teklif gelecek ve arada 4 günlük bir süreç öngörülüyor. Ayın 20’sinde de süreç teklifle bitmiş olacak. Ondan sonrası hakem süreci ve hakeme gidiş ruhsatının olduğu 3 günlük boşluk. Zaman kısıtlılığı, sorunların sayısının çokluğu, kamudaki kamu görevlilerinin sayısının 3 milyonun üzerinde, emekli sayısının 2 milyonun üzerinde oluşundan dolayı masanın etkin çalışması çok önemli. İşte bu yüzden bu tasnif süreci bizim teklifimizi sunduğumuz andan itibaren gerekirse gece gündüz çalışılarak yetiştirilmelidir. Bu süreç kapsamın dışına alınmalıdır” şeklinde konuştu.